KOKO/Kommunkoreograf

KOKO/Kommunkoreograf är en modell för att stationera en koreograf i en kommun. Den här formen av residens gör att dansen kommer nära kommuninvånarna. 

Dansplaneten

En utmärkt film som beskriver samtida dans, ursprungligen framtagen av The Place i London, men med svensk text och röst möjliggjord av Skånes Dansteater. Originalet på engelska hittas här.

Kultur i Väst – Dans

Danskonsulenterna i Västra Götalandsregionen har sammanställt en mängd skrifter och handledningar med olika fokus, bland andra ”Ett steg i taget – en lärarhandledning i dans och rörelse för barn och unga” med konkreta arbetssätt för att använda dans och rörelse i skolans alla ämnen och ”Upplevelsen är din – om att se dans tillsammans med barn och unga”, en folder i praktiskt CD-format som vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga.

Totalt ca 9 skrifter finns att ladda ner eller beställa.

Att öppna nya världar 

En lärarhandledning framtagen av Riksteatern, avsedd att ges stöd i att reflektera och samtala om de frågor som scenkonstföreställningar för barn och unga kan ge upphov till.

Dansa utan krav

Dansa utan krav riktar sig till tjejer 13-18 år med höga krav på sig själv, ont i magen,  stress, huvudvärk och oro. De rekryteras via elevhälsan för att vara med i en kravlös dansgrupp med fokus på rörelseglädje.  Dansprojektet bygger på en forskningsstudie gjord i Örebro 2008–2011 som visade att tjejerna mådde bättre efter åtta månaders dans. Forskningsprojektet har startats upp i flera kommuner/regioner i Sverige. I t ex Halland finns projektet i Halmstad. Här kan du läsa om Anna Duberg som har startat metoden.