Hösten 2015 tog SRD beslutet att instifta ett pris kallat DANSPRISET.
Priset delas ut på Bibu, scenkonstbiennalen för barn och unga.

Samarbetsrådet för regional dansutveckling (SrD) instiftade 2016 ett DANSPRIS till en person eller organisation som gjort en extraordinär insats för dansen under de två föregående åren. Efter nomineringsperioden 2016 valde juryn (SrD:s styrelse) ut Ann-Marie Wrange, Danstidningen att få priset 2016.

DANSPRISET 2018 för utveckling i och av dansområdet 2016-2017 delas ut till: Mira Helenius Martinsson, danschef på Norrdans

DANSPRISET 2018 är ett hedersomnämnande och delas ut på BiBus biennalfest 18 maj.

Nomineringsförfarandet har varit öppet för alla och samlats in via de regionala danskonsulenterna/utvecklarna i landet. Efter nomineringsperioden valde juryn (medlemmar i SrD) ut, Mira Helenius Martinsson med följande nominering:

”I kategorin Konstnärlig utveckling ges Danspriset 2018 till Mira Helenius Martinsson, danschef på Norrdans för att under drygt 10 år utvecklat Norrdans till ett danskompani i världsklass samtidigt som en stark förankring i närmiljön Härnösand och Västernorrland funnits. Med ett nyskapande tänk och hög konstnärlig kvalitet beställs originalverk för NORRDANS som utan att kompromissa spelas för såväl barn och unga som vuxna.”

Kriterier för nomineringen:
– Scenkonstnärlig utveckling
– Kreativitet och nyskapande
– Höja status eller professionaliteten för området

Vinnande kategori:
– Koreografiska insatser/konstnärlig utveckling