DANSPRISET 2020 för utveckling i och av dansområdet 2018-2019 delas ut till: Marie Wårell och Per Sundberg för arbetet med Dansinitiativet.

Samarbetsrådet för regional dansutveckling (SrD), regionala danskonsulenter/utvecklare, instiftade 2016 ett DANSPRIS som tidigare delats ut på BiBu. DANSPRISET ges till en person eller organsation som gjort en extraordinär insats för dansen under de två senaste åren. DANSPRISET 2020 är ett hedersomnämnande och delas ut under april 2020 och på Dansmässan i november.

Nomineringsförfarandet har varit öppet för alla och samlats in via de regionala danskonsulenterna/utvecklarna i landet. Efter nomineringsperioden valde juryn (medlemmar i SrD) ut, med följande nominering:

I kategorin Konstnärlig utveckling ges Danspriset 2020 till Marie Wårell och Per Sundberg för arbetet med Dansinitiativet. Marie Wårell och Per Sundberg har under kort tid etablerat en ny scen för rörelsebaserad scenkonst i norra Sverige. Genom sitt nyskapande tänk ges möjligt att skapa förändringar för den nationella danskartan i Sverige och ger en viktig och betydande strukturell utveckling för hela branschen. Det 3-åriga projektet Dance Artists in Barents är ytterligare ett bevis på deras vilja att utveckla rådande strukturer för danskonstnärer i norra Sverige och inom Barentsområdet. Deras närvaro och arbetssätt sprider en drivkraft och framtidstro för dansen och dess utveckling.

Kriterier för nomineringen:

– Scenkonstnärlig utveckling

– Kreativitet och nyskapande

– Höja status eller professionaliteten för området

Vinnande kategori:
– Koreografiska insatser/konstnärlig utveckling

Dansinitiativets hemsida – https://www.dansinitiativet.se

Hösten 2015 tog SrD beslutet att instifta ett pris kallat DANSPRISET.
Priset delas ut på Bibu, scenkonstbiennalen för barn och unga.

Samarbetsrådet för regional dansutveckling (SrD) instiftade 2016 ett DANSPRIS till en person eller organisation som gjort en extraordinär insats för dansen under de två föregående åren. Efter nomineringsperioden 2016 valde juryn (SrD:s styrelse) ut Ann-Marie Wrange, Danstidningen att få priset 2016.

DANSPRISET 2018 för utveckling i och av dansområdet 2016-2017 delas ut till: Mira Helenius Martinsson, danschef på Norrdans

DANSPRISET 2018 är ett hedersomnämnande och delas ut på BiBus biennalfest 18 maj.

Nomineringsförfarandet har varit öppet för alla och samlats in via de regionala danskonsulenterna/utvecklarna i landet. Efter nomineringsperioden valde juryn (medlemmar i SrD) ut, Mira Helenius Martinsson med följande nominering:

”I kategorin Konstnärlig utveckling ges Danspriset 2018 till Mira Helenius Martinsson, danschef på Norrdans för att under drygt 10 år utvecklat Norrdans till ett danskompani i världsklass samtidigt som en stark förankring i närmiljön Härnösand och Västernorrland funnits. Med ett nyskapande tänk och hög konstnärlig kvalitet beställs originalverk för NORRDANS som utan att kompromissa spelas för såväl barn och unga som vuxna.”

Kriterier för nomineringen:
– Scenkonstnärlig utveckling